neljapäev, 21. aprill 2016

Marina Kaljuranna ema sündis siiski Komarovka piirikülas

Väljavõte kirikuraamatust, Saaga veebist.

Marina Kaljurand on väitnud ma põlvnemise kohta, et sai Eesti kodakondsuse oma emalt Veeralt, kes sündis 1925. aastal Narvas. Tegelikult, nagu selgub kirikuraamatu väljavõttest, sündis Veera Rajevskaja mitte Narvas, vaid Eesti-Vene piirikülas Komarovkas, mis kuulus tollal Narva valda ja Wesenbergi (Rakvere) maakonda.

Kirikuraamatu järgi oli Veera isa nimi Aleksandr Sergei poeg Rajevski ja ema nimi Aleksandra Pjotri tütar, mõlemad olid õigeusklikud. Sünni juures olid tunnistajatena Fjodor Rõžov ja Jelisaveta Kukuškina.

Asja muudab pikantseks asjaolu, et kõik Komarovkas asunud inimesed ei pruukinud olla üldse Eesti kodanikud. Nimelt on märgitud ühes toonases olukirjelduses järgmist: palju peavalu sünnitasid Eesti võimudele ja piirivalvuritele isikud, keda siseministri otsuse põhjal Eestist välja saadeti. Ei nad tahtnud ise minna ega võtnud neid ka Nõukogude võimud vastu. Sageli oldi neid sunnitud surma ähvardusel metsade kaudu üle piiri saatma. Paljud tulid tagasi ja hulkusid erapooletul maaribal ringi, kuni mingil viisil jälle Eestisse tagasi pääsesid. Sarnaste isikute pärast, kui neid jälle Eestis tabati, tuli nii mõnelgi Komarovka komandandil nädalapäevad peavahis trellide taga istuda.

Nüüd on küsimus, kas Marina Kaljuranna vanavanemad, kelle kaudu ta põhjendab oma Eesti kodakondsust, olid sellised välja saadetud hulgused? Ja kui olid, kas nende kaudu saab oma sünnijärgset kodaniku staatust kinnitada?

1 kommentaar:

Saareprints ütles ...

Jah, eks peab genealoogiast isikuloo uurimise juurde jõudma, kes need Aleksander ja Aleksandra ikkagi olid. Muidugi, kui leidub uurijaid kellel on huvi ja püsivust...