pühapäev, 2. oktoober 2016

Noorte meeste vähesus - õnnetus, või hoopis õnn?

Väljavõte Helsingin Sanomate veebist.

Soomes armastatakse kurta noorte meeste vähesuse üle. Aga see pole mitte õnnetus, vaid hoopis õnn, kirjutab Helsingin Sanomate ajakirjanik Tommi Nieminen.

Sama asi on Eestis. Räägitakse, et noori mehi, tööjõudu, maksumaksjaid, riigi kaitsjaid jääb järjest vähemaks. Ja need, kes ongi, rändavad parema palga peale Soome või kaugemale. Eestisse on jäänud vähesed.

Samas on see puhas õnn. Sest praegu on suured rahutused just neis riikides, kus on palju noori mehi. Eestiski oli palju noori mehi 1980ndate lõpus, kes sündinud 1960-70ndate suure sündivusega aastatel. Ja me kõik teame, mis juhtus: noored Eerik Krossid, Indrek Tarandid, Jüri Luiged ja Mart Laarid - kõik kukkusid ühel hetkel mässama ja riiki lammutama.

Täna on seis sama sitt või isegi sitem kui 1980ndate lõpus. Majandus on stagneerunud, Eestis toimuvad kohutavad kärped, maapiirkonnad on jäänud tühjaks. Kujutate ette, kui Eestis oleks massiliselt töötuid noori mehi praegu - kas õnnestuks ära hoida mässu?! Pronksiööd on hea näide, kuidas mässasid, tol korral küll vene noored, keda Eestis on vähemus. Aga kui mässama hakkaksid eesti noored, näiteks massilise immigratsiooni vastu. Kas väike Eesti riik suudaks sellega toime tulla, kui 1980ndate lõpul ei suutnud seda maailma võimsaim impeerium NSV Liit?!

Kommentaare ei ole: