pühapäev, 19. detsember 2010

Juutidest ja nende valedest

Väljavõte humanitas-international.org veebist.

Kaur Kender tsiteeris viimases Playboys, seoses lähenevate jõulude ja Eesti Evengaalse Luterliku Kiriku tähtsate pidustustega luteriusu rajaja Martin Lutheri kirjutist pealkirjaga „Juutidest ja nende valedest", mis kirjutatud 3 aastat enne 63-aastaseks elanud Lutheri surma, 1543. aastal. Mis peaks siis kajastama Lutheri küpseid ja tegelikke vaateid ning olema juhiseks kõigile jumala tallekestele ka Eestis.

See kirjutis on täiesti saadaval ka veebis, mõnusas mahlakas toonis kirja pandud, meenutab Baltasar Russowi kroonikat ja käsitlust venelastest, ainukese vahega, et Luther kirub juute. Ette ruttavalt peab ütlema, et Hitler oli Lutheri kõrval lausa poisike. Siin mõned tsitaadid targast raamatust:

- Luther ei soovita juutidega üldse diskuteerida, aga kui see siiski peaks vajalikuks osutuma, siis öelda neile vaid: „Kuule, juut, oled sa kursis, et Jeruusalemm ja sinu riiklus, koos sinu templi ja preesterkonnaga hävitati juba 1460 aastat tagasi?" Luther soovitab juutidel siis murda pead ja arutleda selle asja üle niikaua kui nad soovivad.

- Seda tahtsin ma öelda meie usu tugevdamiseks, kuivõrd juudid ei loobu oma uhkusest ja oma ülimuslikkuse ning põlvnemise kummardamisest. Nagu eespool öeldud, nende südamed on kõvastunud. Meie rahvas peab siiski olema nende vastu valvel, juhuks kui nad ei paranda oma meelt, see neetud rahvas, kes valetavad jumalale ja põlgavad ülbusega maailma. Kuivõrd juudid tahavad meid, kristlasi oma usku pööata ja nad teevad seda, kui aga saavad. Kui jumal on ka nende, juutide suhtes armuline, peavad nad esmalt kaotama sellised jumalateotuslikud palved ja laulud, mis kiitlevad nii ülbelt nende päritoluga, kõigist oma sünagoogidest, oma südametest, ja oma huultelt, kuna sellised palved suurendavad ja teravdavad jumala raevu nende suhtes. Kuid nad ei tee seda, nagu nad ei alanda end oma viletsuses, välja arvatud mõned isikud, keda jumal eriliselt hoiab ja päästab nende hirmsast hävingust.

- Nad on tegelikud valevorstid ja verekoerad, kes pole mitte ainult jätkuvalt rikkunud ja võltsinud kogu pühakirja oma valelike seletustega aegade algusest kuni tänase päevani. Nende südame kõige innukam ohkamine ja igatsemine ja lootmine on seatud päevaks, mil nad teevad ära meile, mittejuutidele nagu nad käitusid mittejuutidega Pärsias ajal, kui valitses Ester. Oi, kuidas neile meeldib Estri raamat, mis on nii kaunilt kooskõlas nende verejanulise, kättemaksuhimulise, mõrvarliku igatsuse ja lootusega. Päikse all pole kunagi nähtud rohkem verejanulisi ja kättemaksuhimulisi inimesi kui nemad, kes kujutavad ette, et on jumala rahvas, keda on volitatud ja kästud mõrvata ja tappa mittejuute. Tegelikult on kõige tähtsam asi, mis nad oma messiah'lt ootavad, et ta mõrvaks ja tapaks oma mõõgaga kogu maailma. Nad kohtlesid meid kristlasi sel kombel algusest peale üle kogu maailma. Nad tahaks seda ikka teha kui neil oleks võim, ja nad on seda üritanud, milleks neil on kärsad himuralt valmis.

- Ja kus sa näed või kuuled juuti õpetamas, jäta meelde, et sa ei kuule muud kui mürkmadu inimesi mürgitamas ja tapmas, ja kõige selle peale kuulutavad nemad, et käituvad õigesti. Olge nende vastu valvel!

- Isegi siis, kui jumal poleks lubanud Jeruusalemma linna hävitada ja neid oma maalt välja ajada, vaid oleks lubanud neil jääda, poleks keegi suutnud neid veenda, et nad pole jumala rahvas ning nad oleks jätkuvalt templi, linna ja riigi valitsejad sõltumata sellest kui nurjatud, sõnakuulmatud ja kangekaelsed nad oleks olnud. Nad poleks seda uskunud isegi siis, kui taevast ei sajaks muud kui prohveteid ning isegi siis, kui tuhat Moosest oleks püsti tõusnud ja karjunud: "Te pole jumala rahvas, sest te olete sõnakuulmatud ja tõrksad jumala suhtes." Isegi tänapäeval ei suuda nad loobuda oma rumalast ja haigest hooplemisest, et nad on jumala rahvas, olgugi, et nad on välja heidetud, laiali pillatud ja täielikult tõrjutud pea tuhat viissada aastat. Oma teenete eest loodavad nad ikka sinna uuesti naasta. Kuid neil pole selleks muud lohutust kui nende haigest kujutlusvõimest kujundatud pühakiri.

- Meil on palju parem teadmine pühakirjast, tänu jumalale, ja selles me oleme kindlad, ja mitte ükski vanakuri ei saa meid selles takistada, veel vähem õnnetud juudid.

- Siiski ma tahaksin seda esitleda meile, sakslastele, et me näeks, millised lurjused on need pimedad juudid ja kui tugevalt seisab jumala tõde meie keskel ja nende vastu.

- Ma kogesin seda ükskord ise. Kolm õpetatud juuti tulid minu juurde, lootuses avastada minus uus juut, sest me hakkasime lugema heebrea keelt siin Wittenbergis, ja lootuses, et asjad paranevad kuivõrd meie kristlased hakkasime lugema nende raamatuid. Kui ma nendega vaidlesin, andsid nad mulle oma seletused, nagu nad tavaliselt teevad. Ent kui ma juhtisin nad tagasi teksti juurde, siis nad taandusid sellest, öeldes, et nad on sunnitud uskuma oma rabisid nagu meie teeme paavsti ja arstide puhul. Mul hakkas neist kahju ja ma edastasin võimudele soovituskirja, paludes neil jumala nimel vabalt lahkuda. Ent hiljem ma avastasin, et nad nimetasid Kristust tola' ks, mis tähendab ülespoodud maanteeröövlit. Seetõttu ei soovi ma enam mitte ühegi juudiga tegemist teha. Nagu püha Paulus ütleb, nad on pühendunud raevule, ja mida rohkem neid püüda aidata, seda alatumateks ja jonnakamateks nad muutuvad. Jätkem nad oma liistude juurde.

- Sestap, kusiganes sa näed ehtsat juuti, võid sa puhta südametunistusega teha ristimärgi ja öelda otse: "Seal kõnnib kehastunud saatan."

- Seetõttu, kallis kristlane, ole teavitatud ja ära kahtle selles, et saatana kõrval pole kurjemat, mürgisemat ja ägedamat vaenlast kui üks ehtne juut, kes tõemeeli ihkab olla juut. Nende hulgas võivad olla mõned, kes usuvad seda, mida lehm või hani usub, kuid nende päritolu ja ümberlõikamine on neid kõiki nakatanud. Seetõttu süüdistavad ajalooraamatud neid tihti kaevude reostamises, laste varastamises ja rõngastamises. Nemad loomulikult eitavad seda kõike. Ja vaatamata sellele, kas see on tõsi või mitte, tean ma, et neil ei puudu täielik valmisolek teha selliseid asju kas salajas või avalikult kusiganes võimalik. Seda võid neilt kindla peale oodata, mistõttu pead end vastavalt ette valmistama.

- Mõned võivad mõelda, et ma ütlen liiga palju. Ma ei räägi liiga palju, vaid liiga vähe - kuna ma näen nende kirjutisi. Nad sõimavad meid goyim' ideks. Oma sünagoogides ja oma palvetes soovivad nad meile kõiksugu ebaõnne. Nad röövivad meilt meie raha ja asjad läbi oma liigkasuvõtmise, ja nad mängivad meie peal kõiki õelaid trikke mis suudavad. Ja kõige hullem selle juures on, et nad väidavad end talitavat õigesti ja õieti, see on teinud jumalale teene. Ja nad õpetavad selliste asjade tegemist. Mitte ükski pagan pole nõnda talitanud, tegelikult ei käitu keegi nii peale vanakurja enda, või kedaiganes ta valitseb, nagu ta on valitsenud juute.

- Kui nad poleks nii pimedad, siis veenaks nende endi nurjatu väline elu neid nende patukahetsuse tegelikus olemuses. Kuivõrd see kubiseb nõidusest, vaimude väljakutsumisest ja Jahve nime mainimisest, see on ebajumalakummardamine, kadedus ja upsakus. Veelgi enam, nad pole enamat kui vargad ja röövlid, kes ei söö toidupala ega kanna rõivast, mida nad poleks meilt varastanud ja näpanud läbi oma liigkasuvõtmise. Nii nad elavad päevast päeva, koos naise ja lapsega, läbi varguse ja röövimise, nagu paadunud vargad ja röövlid, täies meeleparandamatuses.

- Siis nad kutsuvad Jeesust litapojaks, öeldes, et ema Maarja oli lits, kes eostas tema, rikkudes abielu ühe sepaga. Ma pean rääkima nii karmil moel, kuigi teen seda vastumeelselt, et võidelda nurjatu saatanaga. Nüüd nad teavad ise ka, et need valed tulenevad täielikult vihast ja kiusust, puhtalt selleks, et mürgitada oma noorte ja lihtsate juutide mõtteid meie jumala vastu.

- Mis kurja on vaene neitsi Maarja neile teinud? Kuidas nad suudavad tõestada, et ta oli lits? Ta ei teinud midagi muud, kui sünnitas lapse, kelle nimi oli Jeesus. Kas see on nii suur kuritegu noorele naisele sünnitada laps? Või kas kõik, kes sünnitavad lapse, on litsid? Mida võib sel juhul öelda nende endi naiste ja nende endi kohta? Kas nad kõik on litsid ja litside lapsed?

- Nüüd vaadakem millist osavat, paksu ja rasvast valet nad kuulutavad kui räägivad, et me hoiame neid vangistuses. Jeruusalemm hävitati enam kui tuhat nelisada aastat tagasi ja sel ajal olime meie kristlased vaevatud ja tagakiusatud juutide poolt üle kogu maailma umbes kolmesaja aasta jooksul. Me võime vabalt öelda, et sel ajal hoidsid nad meid kristlasi vangistuses ja tapsid, mis on puhas tõde. Veelgi enam, me ei tea tänase päevani, milline vanakurat tõi nad meie maale. Need polnud kindlasti meie, kes nad Jeruusalemmast kohale tõid.

Sellele lisaks ei hoia neid keegi siin kinni. See maa ja need teed on neile avatud, et nad saaks oma maale siirduda, millal nad iganes soovivad. Kui nad nõnda talitaks, teeme neile rõõmsalt kingitusi, see oleks suur vabanemine. Kuivõrd nad on raske koorem, katk, epideemia, täielik õnnetus meie maale. Tõestuse sellele võib leida kasvõi faktis, et nad on tihti riigist välja saadetud, kaugel sellest, et neid kinni hoida. Nõnda on nad pagendatud Prantsusmaalt, mis oli eriliselt soe pesa. Väga hiljuti pagendati nad meie kalli valitseja Karli poolt Hispaaniast, parim pesa üldse. Sel aastal pagendati nad kogu Böömimaalt, kus neil olid parimad pesad, näiteks Prahas. Samuti on nad minu eluajal pagendatud Regensburgist, Magdeburgist ja teistest kohtadest.

- Kui sa ei salli üht inimest oma maal või kodus, kas see siis tähendab tema vangistuses hoidmist? Tegelikult hoiavad hoopis nemad meid, kristlasi vangistuses meie oma maal. Nad lasevad meil töötada higi otsa ees, et teenida raha ja vara kui nemad istuvad ahju taga, logelevad tegevusetult, peeretavad ja küpsetavad pirne. Nad vitsutavad süüa, õgivad, ja elavad luksuses ja muretuses meie raskelt teenitud asjade kõrval. Oma liigkasuvõtmisega hoiavad nad meid ja meie vara vangistuses. Veelgi enam, nad irvitavad ja pilkavad meid, kuna meie töötame ja laseme neil mängida laisa härra rolli meie enda arvelt ja meie oma maal. Nõnda on nad meie käskijad ja meie nende teenijad, meie oma varaga, oma higiga ja meie tööga. Ning tänutäheks kiruvad nad meie jumalat ja meid! Kas vanakuri ei naeraks ja tantsiks, kui ta saab nautida sellist paradiisi meie, kristlaste kulul? Ta õgib meie omandit läbi oma inglite, juutide, ja tasub meile läbi alandamise, lisaks jumala ja inimese üle irvitamise ning kirumisega.

- Mida peaks meie, kristlased tegema selle äratõugatud ja hukka mõistetud rahva, juutidega? Kuni nad elavad meie hulgas, ei saa me tolereerida nende kamandamist, nüüd kus oleme teadlikud nende valedest ja teotamistest ja vandumistest. Sellest tulenevalt ei saa me kustutada püha raevu igavest tuld, millest räägivad prohvetid, nii nagu ei saa me ümber pöörata juute. Oma palvete ja jumalakartlikkusega peame me rakendama teravat halastust, et näha, kas suudame päästa kasvõi vähesed põlevatest leekidest.

- Ma annan oma siirast nõu:

Esiteks, pange põlema nende sünagoogid ja koolid ning matke ja katke mullaga kõik, mis ei põle, nii et mitte keegi ei näe neist enam kivikest ega tuhka. See tuleb ette võtta meie isanda ja kristluse auks, nii et jumal näeb, et oleme kristlased ja ei andesta ega teadlikult salli seesugust avalikku valetamist, vandumist ja pühaduse teotamist tema poja ja tema kristlaste suhtes. Kõik see, mida me sallisime minevikus teadmatusest, ja ma ise polnud sellest samuti teadlik, saab jumala poolt andestatud. Aga kui me, nüüd, kus oleme valgustatud, peaksime kaitsma ja turvama sellist juutide hoonet, mis on kohe meie nina all, milles nad valetavad, pühadust teotavad, vannuvad, mustavad ja laimavad Kristust ja meid, on see sama kui me teeksime seda ja veel hullemat enesele, nagu me väga hästi teame.

Teiseks, ma soovitan nende hooned hävitada ja lõhkuda. Sest nad kasutavad neid samadel eesmärkidel mis sünagooge. Selle asemel võiks nad majutada laudakatuse alla, nagu mustlased. See toob nende teadvusse fakti, et nad pole peremehed meie maal, nagu nad hooplevad, vaid elavad eksiilis ja vangistuses, nagu nad lakkamatult kurdavad meile jumala ees.

Kolmandaks, ma soovitan, et kõik nende palveraamatud ja Talmudi kirjutised, milles õpetatakse sellist ebajumala kummardamist, valesid, vandumist ja pühaduseteotust, võetaks neilt ära.

Neljandaks, soovitan, et nande rabidel oleks keelatud õpetamine, vastasel korral jäävad ilma oma elust või jäsemest.

Viiendaks, soovitan, et liiklemine maanteedel oleks juutidele täielikult keelatud. Sest neil pole mingit asja maale, kuna nad pole isandad, ametnikud, kaupmehed või sarnased. Las istuvad kodus. Ma olen kuulnud räägitavat, et rikas juut reisib nüüd maad mööda koos kaheteist hobusega ja tema eesmärk on liigkasuvõtmisega saada omale maid ja rahvaid, nii et suured isandad vaatavad seda kadedate silmadega. Kui isandad ja printsid ei keela maanteede sellist kuritarvitamist seadusega, võib ühel päeval koguneda nende vastu sõjasalk, kes on lugenud seda raamatut juutide tõelise pale kohta ja kuidas peab nendega talitama ning mitte toetama nende ettevõtmisi. Sina samuti ei tohi ja ei saa neid kaitsta, kui sa just ei soovi saada osaliseks nende jälestusväärsuses jumala silmis. Kaalu hoolikalt, mis kasu võib sest tõusta ja takista seda.

Kuuendaks, ma soovitan, et liigkasuvõtmine oleks neile keelatud, ning et kõik sularaha ja hõbedast ning kullast varandused võetaks neilt ära ning pandaks kõrvale hoiule. Sellise abinõu põhjus on, nagu ülalpool öeldud, et neil pole muid teenimise võimalusi kui liigkasuvõtmine, ning seeläbi on nad meilt varastanud ja röövinud kõik selle, mis neil on. Seda raha peaks nüüd kasutama alljärgnevalt: kui juut on tõesti ümber pööranud, tuleb talle anda sada, kakssada või kolmsada florinit, nagu asjaolud võimaldavad. Selle rahaga leiab ta omale mingisuguse ameti, et toetada oma vaest naist ja lapsi, ning ühe vana või väeti ülalpidamiseks. Vastasel korral on selline õel tulu neetud, kui teda ei võeta kasutusse jumala õnnistusel heal ja väärt otstarbel.

Seitsmendaks, soovitan panna koot, kirves, kõblas, labidas ja kedervars noortele, tugevatele juutidele ja juuditaridele pihku ja lasta neil teenida oma leib oma laubahigiga, nagu see oli Adama laste puhul.

Ent kui me kardame, et nad võivad vigastada meie naisi, lapsi, teenijaid, karja, kui nad peavad meie heaks töötama - seda on mõistlik eeldada, et sellised nooblid maailmaisandad ning mürgised, kibedad maod pole harjunud töötama ning on väga vastumeelsed enda alandamisel neetud goyim'ide ees - siis kasutagem teiste rahvaste kainet mõistust nagu Prantsusmaa, Hispaania, Böömimaa, rehkendage nendega palju nende liigkasuvõtmine on meilt välja pressinud, jagage see sõbralikult, ja siis saatke nad igaveseks maalt välja. Sest, nagu oleme kuulnud, on jumala viha nende peale nii tugev, et leebe halastus võib nad muuta veel halvemaks, kui kibe halastus aitab neid veidi parandada. Seega, igal juhul, ajage nad minema!

- Kui mul oleks nede üle võim, siis ma kutsuks kokku nende õpetlased ja nende juhid ja käsiks neid, keelest ilmajäämise ähvardusel, veenda meid kristlasi kaheksa päeva jooksul oma väidete tõesuses ja tõestada seda pühadust teotavat valet meie vastu, kuni selleni välja, et me kummardame rohkem kui ühte jumalat. Kui neil see õnnestub, siis hakkame samal päeval juutideks ning laseme end ümber lõigata. Kui nad ebaõnnestuvad, siis peavad nad olema valmis karistuseks, mille nad on ära teeninud sellise häbitu, õela, hävitava ja mürgise valega. Ent, tänu jumalale pole me sellised pardid, mudad või kivid nagu need kõige targemad rabid, need tundetud lollid meist mõtlevad, et me ei tea, et ühte jumalat ja mitut jumalat saab ausalt uskuda üheaegselt.

Mitte ükski juut või saatan ei suuda kuidagi tõestada, et meie usukumust, et  kolmest erinevast isikust koosnevasse kolmainsusse uskumine tähendab uskumist enamasse kui ühte jumalasse. Kui juudid jäävad selle juurde, ei suuda nad aru saada, kuidas kolm isikut võivad olla üks jumal, miks muidu peab nende jumalateotajalik, neetud, valetav suu eitama, salgama ja vanduma seda, millest ta aru ei saa. Selline suu peab saama karistatud kahel põhjusel: esiteks seetõttu, et ta tunnistab, et ei saa sellest aru, teiseks, et ta kõigele vaatamata salgab seda, millest ta aru ei saa. Miks nad alguses ei küsi? Seetõttu ei aita ega vabanda neid selline arusaamise puudumine, ega ka meid kristlasi kui me talume seda jätkuvalt nende poolt.

4 kommentaari:

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Ennemuistsel ajal inimesed kodustasid metsloomi aga veidi hiljem juudid kodustasid inimkonna...NAD MUUTSID INIMKONNA TARBIJAIKS-LINNAINIMESTEKS EHK ORJADEKS...nad korraldasid terves maailmas elu sedasi,et igaüks peab rügama tööd teha või äri ajama nii,et higipull otsa ees aga ikka on igaüks kellegile võlgu,ikka peab rabama nii nagu orav rattas,igal sammul tuleb tasuda arveid-seda nimetatakse monetarismiks,kapitalismiks,
liberalismiks-selletõttu kõik elanikud üle maailma teenivad pankade kaudu juute...sestap tulebki teha sedasi,et enam keegi ei peaks maksma arveid...elu ilma arveteta on lahendus kõigele...

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Juutidest:

Buy Local, Surf Global
http://www.youtube.com/watch?v=HTtd7ZPTsPY
Kommentaar:
Nojah aga juudid ju ostavad kokku patente ja panevad neid riiulitele seisma.
Näiteks tartu teadlased võtsid patendi leiutisele teraviljavalkudest biolaguneva kile tootmiseks.Sellest kilest saab toota biolagunevaid pakendeid ja rõivaid.Kus on see tehas ja kus on need tooted?
Olen kindel,et kõik eestlased tahevad osta kohalikust toormest s.o. kohalikust teraviljast valmistatud pakendeid ja rõivaid sest sedasi nad ju teeniksid oma küla.

Unknown ütles ...

Lugesin seda jura umbes pooleni. Tõsiuskliku pagana jaoks peaks tekkima vähemalt kolm küsimust. Miks ei tooda rahva ette tõsiasja, et just nimelt Lutheri usureformatsiooni käigus kleebiti seni Evangeeliumitest koosneva pühakirja külge Vana Testament, mille esimesed viis raamatut on juudausu Toora ja ülejäänu on nende tolleaja rahvapärimuste kogumik. Miks nimetab Luther Paulust 'pühaks', ehkki on hästi teada, et just nimelt Saulus/Paulus oli võtmeisik Rooma riigile hävingu toonud kristluse populariseerimisel. Miks ei vihjata kordagi selle rahvagrupi geneetilisele erinevusele ega sellele, kes nad 'ära valis' ja mille jaoks valis.

Anonüümne ütles ...

Matile:

Sellepärast, et Luther oli enne kange juudikummardaja, aga naad tõmbasid teda ennast kah haneks, sellepärast see vihane plärtsumine.

Teatavasti reformatsiooni käigus muudeti liiakasuvõtmine seaduslikuks, mis alati Vatikani keelu all oli. Seda võib vabalt nimetada juudikapitalismi sünniks ja loomuliku seisusliku korra tapjaks.

oli kõigil koht vastavalt oma võimetele ja pärilikele omadustele, seetõttu püsis ühiskond stabiilsena. Sündiv kapitalismis aga trügisid tippu need, kes kõige paremini oskasid ligimest pügada. Sellest ajast algasid ka verised sõjad Euroopas ja riikide pankrotti ajamine omakasu nimel.