reede, 21. aprill 2017

21. aprill. Juulike on meil päris pirtsakas



Meie viieaastase ingli Juulikesega on vahel päris häda. Nimelt on ta toidu osas väga pirtsakas ja valiv. Poolte asjade peale, mida talle anname, raputab Juulike kelmikalt pead ja krimpsutab nina (jah, ta on nüüd õppinud ka nina krimpsutama). Selleks, et Juulikest mõnd soolasemat asja sööma panna, tuleb olla tõeline smaragdlinna võlur ning panna talle serveeritava soolase pala kõrvale alati ka midagi magusat. See ei ole alati lihtne. Pudru juurde saab lisada moosi või magusaid puuvilju,  mida panna kala ja liha kõrvale?

Siis tuleb nuputada. Hiljuti avastasin, et ka hapukoor ajab asja ära. Veel rohkem maitseb Juulikesele loomulikult vahukoor, aga iga päev vahukoort süüa on liiast.

Ei jää üle muud kui rakendada kavalust ja serveerida Juulikesele kõigepealt magustoit ning alles seejärel põhitoit, segades sinna oskuslikult osa magustoidust. Siis sööb Juulike paha aimamata ära ka põhitoidu. Mõned rahvad alustavadki einestamist magustoidust, nii et selles pole midagi imelikku. Võib-olla peaksime kõik magustoidust alustama? ;)

Veel mõned Juulikese eelistused ja mitteelistused. Tatart sööb, aga riisi mitte. Ei teagi, miks riisi ei söö. Kunagi ammu maitses riis talle väga. Sama lugu on kaerahelvestega. Kunagi sõi suurima heameelega, aga nüüd raputab pead. Talle maitsevad kõik magusad puu- ja juurviljad. Samuti kõik kuivatatud puuviljad, eriti datlid, ploomid ja viigimarjad.

Rohelist salatit ei ole ma Juulikesele siiamaani ühegi nipiga sisse sööta suutnud ja seda ei anna ka muu toidu sisse peita. Kui toidu sees on roheline salat, siis Juulike lihtsalt põrnitseb oma taldrikut ega söö.

Täna tegi Juulike meile aga suure üllatuse. Andsin talle prooviks brokkolit, arvates, et ta seda niikuinii ei söö. Varem ei ole ta seda suu sissegi võtnud. Arusaadav - brokkoli ei ole magus nagu näiteks kõrvits või porgand või bataat, mida Juulike väga armastab. Aga võta näpust. Juulike haaras brokkoli rõõmsalt kätte ja on ühe kapsapea nüüdseks juba tervenisti ära järanud. Ise vehib rõõmsalt kätega.

Selline ta on - see meie Juulike. Elu koos temaga pakub tihti rõõmsaid ja armsaid üllatusi :).

Ülal: kõige armastab Juulike mõistagi magusaid saiakesi ja kooke. Pildil on ta läinud aasta veebruaris oma sünnipäevakoogiga, milleks on legendaarne portugali puding.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Valmistage oma lastele hommikusöögiks või mis iganes eineks smuutisid. Blenderdage või saumikserdage. Nt. gef keefir, banaan, marjad ning peitke sinna sisse ka peotäis spinatit vm rohelist. Magus banaan või datlid peidavad misiganes rohelise kraami maitse ära. Head katsetamist!

Irja ütles ...

Hea mõte. Juulile saab seda lutipudeli sisse panna ja ta saab siis ka rohelise kätte. Praegu annan talle lutipudelist näiteks supipuljongit, sest lusika pealt ta suppi vastu ei võta.