laupäev, 23. september 2017

Katalaanid taotlevad iseseisvust. Ja Eestis on vaikus?

Väljavõte Catalan News veebist.

Päris kummaline situatsioon. Üks Euroopa väikerahvas katalaanid, kes on sada aastat taotlenud iseseisvust, umbes samast ajast kui eestlased pärast Vene impeeriumi lagunemist, millele vahepeal pani piiri Franco diktatuur, aga kes nüüd on jõudnud sellele väga lähedale, tahavad korraldada 1. oktoobril referendumit, aga Hispaania võimud on selle ära keelanud. Kas te kujutate ette, eksole?! 21. sajandil ja Euroopa Liidus käib mingi Orwelli raamatust tuttav mäng. Inimesi arreteeritakse massiliselt ja antakse kohtu alla. Samasugune arusaamatu tegevus nagu Türgis, kus hullul diktaatoril lastakse NATO liikmesriigis valimatult möllata.

Eesti, ELi eesistuja on vait kui kult rukkis. Maja põleb, aga keegi ei tee nägemagi. Vaadatakse selget ülekohut lihtsalt vaikides pealt. Eesti ajakirjanduses pole ka mitte üks piuks. Siit-sealt kostab vihjeid, et katalaanide iseseisvus on mingi Putini projekt. See on sama loll jutt nagu NLiidus seletati Eesti iseseisvust kapitalistliku imperialismi vandenõuga.

Mis toimub, kui küsida tohib?!

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Huvitaval kombel ei ole siin vait mitte ainult poliitikud, vaid ka meie hispaaniakeelne (ja ka katalaani keelt oskav) kultuurirahvas J. Talvetist alates ja Toledo kirjastusega lõpetades. Praegu oleks just õige aeg nende arvamuste jaoks.