reede, 29. september 2017

Võru kui lastevaenulik linn

Mäletan, et kui seitse aastat tagasi Võrru tulin, oli Võru veel lastesõbralik linn. Linnapeaks oli Anneli Viitkin (nüüd Ott) ja volikogu esimeheks Toomas Paur. Mõni aeg tagasi vahetasid nad välja Ülo Tulik ja Erki Saarman, aga Võru jäi ikka lapsesõbralikuks.

Nüüd on Võru linnapea Anti Allas ja võimul on sotsid. Ja teate, mul ei ole enam hea Võru linnas elada. Nimelt irvitab üks Võru linnavolikogu sotsiaaldemokraadist liige, Silja Suija juba pikemat aega Facebookis mu lapse üle ja seda ainult seepärast, et otsustasin neil valimistel samuti volikokku kandideerida. Pöördusin abipalvega Võru linnapea Anti Allase poole, kelle nimekirjas too inimene volikokku sai ja kelle nimekirjas ta nüüd uuesti volikokku kandideerib. Allas ütles mulle ülbelt, et ma kujutan asju ette ning et too volikogu liige pole mu last solvanud ega ole mõelnudki solvata. Seda hoolimata sellest, et ka väga paljud teised inimesed olid selle inimese käitumisest häiritud, nende seas sotside oma inimene Inara Luigas, kes küsis Suijalt otsesõnu, mis tal viga on.

Üks inimene rääkis mulle, et see oli Anti enda soov, et Silja mind Facebookis ründama hakkaks. Ma ei uskunud seda, sest oleme alati hästi läbi saanud, ma olen temast Võrumaa Teatajasse nii palju positiivseid lugusid kirjutanud, aga võib-olla tõesti. Võib-olla tõesti muudab võim inimest nõnda, et mõned inimesed kaotavad võimule saades inimlikkuse. Kui ma ise tema asemel oleks, siis ma häbeneksin endal silmad peast, kui minu nimekirja inimene sedasi käitub, teeksin sellele kohe lõpu ja vabandaksin kiiresti.

Mõni aeg tagasi sain tolle sama linnapeaga Võrus Timmi poes (tuntud ka kui Võrumaa Toidukeskus) kokku. Ta tuli mu juurde, omal lai naeratus näol ja ütles: „Ärge te ainult pätte võimule aidake.” Nende pättide all pidas ta siis silmas eelmist, Reformierakonnast ja IRList koosnevat linnavalitsust.

Kallis Anti, ma tahaksin küsida: kas Reformierakonna ja IRLi inimesed on kunagi nii madalale laskunud kui teie, sotsid, nüüd? Ja mis lapsesõbralikust linnast me saame Võru puhul rääkida, kui koalitsiooni kuuluv volikogu liige irvitab Facebookis juba teist nädalat järjest erivajadustega lapse üle?

Kujuta nüüd hetkeks ette, et ma ei ole see Irja, kes kandideerib, ja keda on vaja seepärast materdada. Kujuta ette, et ma olen lihtsalt erivajadustega lapse ema. Lihtsalt ema. Kuidas peaks Võru linna emad sellesse suhtuma?

Väga kurb on. Silja pärast, Sinu pärast, Võru pärast. „Ärge aidake pätte võimule,” ütled sa. Kes on pätt, küsin ma Sinult. Vaata peeglisse ja ta vaatab sulle sealt vastu.