reede, 24. november 2017

Miks Ekspress ja Äripäev ei tegele Paradiisi paberitega?

Väljavõte Postimehe veebist.

Sel ajal kui enamiku riikide, näiteks Soome suuremad väljaanded kaevavad äsja avalikustatud maksupettuste andmebaasis ehk nn Paradiisi paberites, on Eestis selle koha pealt vaikus. Kuigi Eestiga seotud isikuid ja ettevõtteid on seal küllaga.

Kas tõesti Eestis meediat sellised asjad ei huvita? Näiteks Ekspress ja Äripäev on vait kui kuldid rukkis. Kuigi andmebaasis on küllaga Eestiga seotud ettevõtteid ja eraisikuid. Ainult Postimees avaldab infot, aga sedagi pinnapealselt. Mis on vaikimise põhjus? Meedia ülesanne on ju olulisi asju valgustada, nende hulgas on ka maksupettused. Ekspress ja Äripäev on muidu nii usinad kõiksugu asjade uurimisel-puurimisel.

Ekspressi puhul võib põhjust aimata - omanik Hans H. Luik oli isegi kunagi Diveci kuldklient, kes offshore-firmade abil maksude maksmisest kõrvale hiilis - sellest ajast on, muide pärit Luige „hea” läbisaamine prokuröridega. Ent nüüdseks peaks olema tema asjad aegunud. Või on seal veel midagi, mida Luik kardab, mis võib välja tulla?! Näiteks figureerib paberites siiani Tõnis Paltsu nimi, kes Luigega samal ajal miljoneid läbi offshore-firmade keerutas ja isegi poliitikasse läks ning maksuameti juhi selleks välja vahetas, et enda asjade uurimisele pidurit tõmmata. Noh, Palts pole ka nii osav suhtleja ja prokuröride ümber sõrme keerutaja kui Luik. Lisaks oli Paltsu puhul oht reaalselt trellide taha sattuda. Ju siis oli odavam omale osta koht valitsuses kui maksud ära maksta - erinevalt Soomest pole Eestis ettevõtjate hulgas maksude maksmine au sees.

Ekspress Ekspressiks, Luik on teada-tundud aferist ja maksudega nihverdaja. Aga Äripäeva puhul on raske põhjust öelda. Raske uskuda, et Äripäeva omanikud, perekond Bonnierid on ise Rootsis suuremad maksudest kõrvalehiilijad. Kuigi Rootsis on maksud kõrged ja kiusatus suur. Muidu peaks olema just majandusleht see, mis sellistel maksupettustel silma peal hoiab.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eesti peavoolu ajakirjandus kajastab eelkõige ainult tellitud uudiseid. Tõde nad ei näita. Kes tahab tõde teada saada, peab vaatama välismaa meediakanaleid ja kodumaal alternatiivmeedial silma peal hoidma. Sealjuures ajab lausa naerma kodumaiste meediaettevõtete ohkimine, et ostunumbrid langevad ja neid enam ei jälgita. Inimesed on tüdinenud vassimisest ja varjamisest, seetõttu ei loetagi.

Kogemata ühel päeval unustasin peale filmi vaatamist teleri mängima, nii et taustaks jooksis ERR Terevisioon. Saatejuht seal korduvalt rõhutas õnneliku näoga, nagu oleks keegi talle jäätist pakkunud, et Postimees pani Ratase valitsusele hindeks 2+. Samal ajal kajastamata teiste meediaväljaannete hinnanguid. Lihtsalt süda läheb pahaks kogu seda kallutatust vaadates. Meedia eesmärk peaks olema erapooletus.

Anonüümne ütles ...

Kodumaisel meedial on Savisaare tagumisest toss väljas. Aga see lugu siin eesti parimatest poegadest on taas hea näide, kuidas Eesti allakäigu ja hävimise põhjuseks pole poliitikud vaid kogu rahva võta-kust-saad mentaliteet.

a.

Anonüümne ütles ...

INNO hakake selgeltnägijateks siis pole vaja küsida midagi ainult lekitate selgeid ja õigeid fakte.