reede, 8. detsember 2017

Eesti käitub oma inimestega kah nagu vägivaldne elukaaslane

Kui vaadata, kuidas Eestis kõige nõrgemaid, need on lapsed, vanurid ja erivajadustega inimesed, kuidas Eestis neid kõige nõrgemaid kotitakse, siis võib öelda, et Eesti käitub oma inimestega samuti nagu vägivaldne elukaaslane.

Ning siis pole ime, et inimesed vägivalla eest põgenevad - mujale elama lähevad. Nii nagu vägivaldses suhtes, peavad ka Eestis lahkuma vägivalla ohvrid. Ning vägivallatsejad peremehetsevad edasi. See minek puudutab põhiliselt lapsevanemaid, sest vanuritel on väga raske minna - nad on vanad ja väetid ning ei valda keeli. Nad löövad käega ja ootavad vaikselt surma.

Parandage mind, aga Eestis on käegalöömise meeleolu üldine ja valdav. Inimesed on kaotanud usu, et midagi võib veel muutuda või paremaks minna kunagi. Lihtsalt tiksutakse ja oodatakse surma.

Nõukogude aja lõpust mäletan samasugust meeleolu. Kus paljud inimesed olid igasuguse lootuse kaotanud.

Loomulikult on erandeid, aga ma räägin siin valdavast suhtumisest, mida olen märganud. Seejuures löövad käega järjest nooremad inimesed.

Sellest on väga kahju. Ja ma ei oskagi öelda, millest see tuleb või kust see alguse sai. See on olnud pikaajalise protsessi tagajärg, kus oma inimestest süstemaatiliselt ei hoolita.
Loomulikult pole Eesti ainus selline, sellisid kohti on maailmas veel, kus oma inimestest ei hoolita, põhiliselt Euroopas ja Aafrikas, aga ka Aasias ja Lähis-Idas.

Eesti puhul on kahju sellest, et kunagi sai NLiidust lahku löödud just seepärast, et inimestest ei hoolitud, aga nüüd jätkub sama asi ilma NLiiduta. Mitte midagi pole justkui muutunud. Ilmselt tuleb see sellest, et inimesed ei oskagi muudmoodi elada.

Kohati jääb mulje, et Eesti poliitikud teevad vaid seda, mille eest saab välismaal plusspunkte teenida. Oma rahva eest hoolitsemise eest välismaalt plusspunkte ei saa ja nõnda on see täiesti tähelepanu alt väljas. Kuigi just see - oma rahva eest hoolitsemine peaks olema poliitika keskpunkt.

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Nomeklatuur on ju sama. Lisandub nende kuldlusikas suus sündinud järglasi !
EV edukalt üle võetud ja järgmisse liitu juhitud. Aeg taas medaleid jagada ...

Ignas ütles ...

https://www.youtube.com/watch?v=YWUeLyx2I-U

Anonüümne ütles ...

"Ja peaksin 100 surma ma seepärast surema..." ketrab ka mul peas Eestis olles. Lihtne siin ei ole, kaugel sellest, inimesed kokku ei hoia. Jumal on mind õnnistanud võimalusega hetketi Eestist eemal elada, nimetan neid kordi õhuaukudeks jää sees. Muidu ei suudaks Eestis olla.
Kõige enam kriibib hinge, et inimesed ei aita üksteist, eriti viimast Kodutunnet vaadates, väeti vanainimese eestvedamisel perekond ühes vallas kiratsemas, vallavanem suur, paks, ülikonnas julges veel sinna näole anda ja uurida, kuidas ikka annetajate rahade eest tema valla sante aidatakse. Häbi pidanuks olema!
Kus nad enne olid, kus enne silmad olid?

Minul on jäänud vaid unistus Eestist, mis täitub mul me maakodus alati, kus lähestikku elavad inimesed üksteist aitavad. Olen saanud seal oma elu raskematel hetkedel igakülgset abi.

Lugege August Gailiti "Karget merd", kus kõik oli kogukonna oma, kus jagati toitu kõigile, et terve küla elus püsiks.
Selline on minu unistuste Eesti, aga see ei tule siin maal ilmaski ilma jumalakartuseta, mis joonistub välja ka Gailiti raamatus.
Praeguses Eestis inimesed võistlevad ja tapavad end sõna otseses mõttes.

Anonüümne ütles ...

Irjale, miks sinu teemasid küll kommenteerida ei saa? Rumal inimene, nii vmib kurdiks jääda, Eestis ilma mütsita - anna kannatust. Tulevikuks teadmiseks, kõrvad aitab lahti saada ka laavakivimassaaz, mida kuumade kividega tšakratele tehakse. Lähevad kohe lahti, kui pea lähedusse neid kive asetama hakatakse.

Inno ütles ...

21:06-le: Ma olen ka sellele mõelnud, et võistlus tapab ja kurnab väikse ühiskonna ära. Aga midagi paremat ei oska ka välja mõelda. Soome on leidnud teise tee, kus kõike üritatakse koos teha ja kõike jagada, umbes nagu Gailiti romaanis, aga selle kohta öeldakse Eestis, et see lõppeb ükskord katastroofiga, umbes nagu NSV Liit.

Ühte ma küll arvan: väikses riigis tuleb igaühega arvestada ja igaüks on tähtis. Kes tahab midagi muud, see võib valida mõne suurriigi, neid on maailmas palju. Kodutunde saade näitab, et Eestis on väga palju neid, kellega üldse ei arvestata, kes on täiesti saatuse meelevalda jäetud. See on kurb ja see viib lõpuks hukatusse. Eesti ei saa lõpmatuseni pealt vaadata, kuidas rahvas kokku kuivab, selleks et üksikuid geeniuseid teenindada, kes ikka lõpuks minema lähevad, sest Eesti on neile liiga väike.

Anonüümne ütles ...

Ma olen meediast pidevalt lugenud, kuidas Soome elustiil pidavat kohe-kohe katastroofiga lõppema, aga millegipärast soomlased aina edenevad, saavad teiste riikidega hästi läbi ja leiba ning tööd jätkub nii omadele kui võõrastele. Olen hakanud juba kahtlema katastroofi ennustustes. Küllap need suunatud eestlastele, et ärge minge Soome, jääge ikka Eestisse väikese sissetuleku ja kõrgete hindade peale vegeteerima...

Inno ütles ...

Maailmalõpust, Sirius B-st ja muudest taolistest asjadest kirjutatakse ka pidevalt Eesti meedias. Pendeldajad, kivikeste müüjad jms šarlatanid on Eestis superstaarid. Ju siis rahvas usub sellist jampsi, muidu ei kirjutataks. Soome katastroofi jutt kuulub samasse ooperisse.

Anonüümne ütles ...

Kui Soome on kuristiku äärel, siis Eesti on tast pikalt ees !

Anonüümne ütles ...

Just nii, kogukondlik suhtumine ehk vennaarmastus hoiab rahvast üleval, ilma selleta kuivab ühiskond kokku. Uhkel marsisammul vastu rindu tagudes - me oleme ju ateismis esirinnas - astub eestlane üle kuristiku ääre.

Seepärast ongi ainus võimalus jätkata kosmopoliidina. Selline rahvus ei paku lihtsalt huvi.

Teil on Irjaga kahepeale kokku ikka väga hea haridus. Eestinen.fi-d saate kustahes - parimal juhul Soomes - pidada. Vaadake ringi, ärge jääge kinni sulnisse Võru miljöösse. See on petlik pilt enne lõplikku kokkuvarisemist.

a.