esmaspäev, 4. detsember 2017

Miks on nii, et Eesti on majanduslikus mõttes kõik õigesti teinud, aga ikka on üks suur vindumine?

Eestis on kombeks viimasel ajal rääkida, kuidas Rootsi ja Soome on majanduslikus mõttes täielikud ämbrid, kuhu Eesti ei tohi mingil juhul sisse astuda. Aga kas ikka on? Kõrvalt vaadates on näha, kuidas Rootsi ja Soome õitsevad, aga Eesti vindub. Miks küll?

Põhjus on lihtne: needsamad Rootsi ja Soome heaoluühiskonnad, mida Eestis kirutakse, toetuvad kaasajal paljuski Eesti-sugustele majanduslikele kolooniatele, kus kasutatakse sisuliselt orjatööjõudu ja pumbatakse kapitali välja. Kus kehtivad hoopis teised standardid kui kodus - Rakvere lihakombinaat on hea näide. Elujõud imetakse välja ja alles jääb tühi kest. 

Kogu majanduslik vertikaal alates ettevõtetest ja lõpetades pankadega on Eestis läinud välismaalaste kätte. Kuigi räägitakse, et kapitalil pole kodumaad, näitas hiljutine suur majanduskriis ilmekalt, et kapitalil on kodumaa olemas ja kuidas veel. Eestlased aga ei kontrolli omal maal sisuliselt enam mitte midagi. Rootsis oleks selline asi mõeldamatu.

Üks näide nö elust enesest: Eestis olevates Rootsi pankades on pensionäride nõudmiseni hoiused sisuliselt 0-protsendi peal. Varem maksti intressi, nüüd enam mitte. Inimestele ei pakutagi mingeid tooteid, sest nii on pankadele mugav. See on miljardid eurod - täpsemalt 16 miljardit. See on pankade slängis loll raha, mis laenatakse Rootsis noortele peredele välja 40-50-aastase tähtaja ja paariprotsendilise intressiga. Sisuliselt antakse noortele rootslastele kamaluga lihtsalt niisama raha, mis eestlased on vere ja higiga välja teeninud. Rootsi eluasemeturg ja sellega kogu majandus kasvab mühinal vaatamata kõrgetele maksudele - see on võimalik, sest lolli raha tuleb lademes peale. Rootslased naeravad vaikselt pihku ja maksavad Peeter Koppelile, et ta kirjutaks, et eestlased mingil juhul ise head elu tahtma ei hakkaks. Rootsi skeemi kopeeritakse Soomes. Eestist käivad inimesed massiliselt rootslastele ja soomlastele maju ehitamas, sest nemad ise ei viitsi enam ehitadagi. Neil pole vajagi, sest raha voolab sisse ojadena. 

Eestis aga on laenutingimused nii karmid, et sisuliselt on võimatu laenu saada. Eesti inimesed on sunnitud minema selleks elama ja/või tööle välismaale, et oma elamistingimusi parandada.

7 kommentaari:

Korruptsiooniving ütles ...

Inno on asjast õigesti aru saanud. Reformarite liberaalne majandusmudel laastas Eesti majanduse ja reformid osutusid rahvale hoopis kärpimisteks.

Riik ongi selleks, et protsesse juhtida ja et väljalüpsi ei toimuks. Huvitav, et siinpool kokkukeeratud jama eest keegi ei vastuta ja keegi pole nn isiklikku kasu saanud?

Lisaks nimetatutele on selliseid "oma hoidvaid " riike palju, eriti kardinaalsed on näiteks Araabia Ühendemiraadid ja isegi Valgevene.

Anonüümne ütles ...

Vägisi tekib kahtlus, et pangajuutluse hea elu Eestis põlistas Laar.
Mille eest nood preemiad, vahepealne "töö" rootsi pangas ja nüüdne pekine sandipõli?

Anonüümne ütles ...

Poliitikud ettevõtete nõukogudes ei ole tegutsenud avalikkuse, vaid nende ettvõtete huvides. Damoklese mõõk kukkus alla reinvesteeritavate kasumite maksuvabastusega.
See pealtnäha tore bonus ei jäänud paraku Eestisse vaid võimaldas kasumid puhtalt välja viia. Pankadest kaob iga päev meie tööpanusest 3 miljonit Euri.
http://ekspress.delfi.ee/kuum/valispangad-viivad-eestist-valja-ule-miljardi-euro-aastas?id=71905827#keywords=v%C3%A4lispangad%20viivad

Anonüümne ütles ...

aga laari upitaski ju juutlus, juba 25 aastat tagasi oli see näha. isamaa oli 90ndatel kõige juutlikum seltskond, isegi käbinärijad polnud enda esimestel aastatel nii õudsed.

Anonüümne ütles ...

Laali Malt tilts karistuseks läbi lasta tavavandekodust. Sellisest, kus hukatakse kümne päevaga.

Julge artikkel ka peameediast ütles ...

http://epl.delfi.ee/news/arvamus/kaido-kama-tahame-oma-riiki-tagasi?id=80372360

Teema jätkuks ütles ...

http://ekspress.delfi.ee/kuum/miljarditehase-eestvedajad-eesti-on-skandinaavia-jaoks-metsatoostuse-moistes-banaanivabariik?id=80574236