reede, 19. jaanuar 2018

Inno kummutab väärarusaama: see, et kunagi ehitati venelastele korterid, ei tähenda, et neid ei võiks enam üldse ehitada

Rõngaslinn Õismäe valmis 1980ndatel aastatel.

Minu eelmise, riigireformi teemalise sissekande juures arenes kommentaarides huvitav diskussioon, kus väideti, et kuna kortereid ehitati kunagi venelastele, siis ei tohi neid enam ehitada. Või umbes nii.

Hallooo?! Kus me elame! Eesti pole enam ammu NLiidu osa, kus põliselanikel puudub otsustusõigus, kuhu ja kellele ehitada. Ja see, et Lasnamäe on kole, mida ta kahtlemata on, ei tähenda, et kortereid ei võiks mujale ehitada.

Ma oma lapsepõlvest mäletan, olen üles kasvanud Tallinnas, kuidas minu koolivennad ja -õed, enamus neist said omale uue korteri just 1980ndatel aastatel. Mäletan seda seetõttu, et meie pere sai uue korteri 1970ndatel, vahetult pärast minu sündi, ja seetõttu enam uut korterit polnud võimalik saada. Aga ma olin kade nende peale, kes said 1980ndatel, sest need olid palju avaramad, suuremate köökide ja rõdudega. Ja kui uhked need lapsed olid koolis, kelle pered olid saanud uue korteri, kolinud uude korterisse! Paljud minu lapsepõlve mängukaaslased kolisid ära, kuna pere sai uue korteri. Kõik eestlased. Kui palju see lastele tähendas! Kui õnnelikud need lapsed olid!

Ja kõik polnud ainult Lasnamäe. Ehitati ka Nõmmele, Pääskülla, metsa sisse, mändide vahele, eriprojektiga kaunid kortermajad, mis olid nagu Soomes. Neid oli vähe, aga nad olid olemas. Ma mäletan, et käisin oma klassivennal ühes sellises korteris külas, mis oli äsja valminud ja kui hea seal oli - ma kohe ei tahtnud sealt ära tulla.

Nüüd mõtlen sellele, kui õnnetud on paljud praegused lapsed, sest nende perel pole kunagi võimalust kolida päris uude korterisse. Kuigi Eesti on iseseisev. Aga uusi korterid ei ehitata, sest kunagi ehitati korterid venelastele ...

Ma meenutan veel, et Eestis hüppas sündivus üles just 1980ndatel, kui paljud sai omale uue korteri. Tänased lapsed ja pered aga ikka kannatavad venelaste pärast. Kaua võib?, küsib Inno. Kas keegi tahab vastata!

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

tühja nendest korteritest....


eestluse valem on siin:


tsaariaeg - pärisorjusest vabanemine, ehitatakse tuhandeid taluhäärbereid, eestlus jäi püsima

vabariik - elamuprogramm, hoo saab sisse eramajade ehitus, eestlus jäi püsima

ensv - elu on odav, eestlastel on võimalus ehitada oma maja, ehitatakse kümneid tuhandeid eramaju nii maal kui ka linnades, linnades kerkivad koos paneelrajoonidega ka eramaja asulad, eestlus jäi püsima

eesti vabariik - oma maja ehitus on jõukohane üksikutele ja sedagi laenuraha eest, ülejäänutele ei antagi laenu kuna palk liiga väike, ollakse hädas olemasoleva maja või korteri säilitamisega sest palk väike ei jõuta investeerida (näiteks majale uue katuse panemine käib enamusele lihtsalt üle jõu),

eestlus finito

Anonüümne ütles ...

Lisaks veel, et Vabadussõjas võidelnud meestele anti Eesti riigi poolt oma talumaa, kuhu nad said rajada kodu. Mitte ainult patriotismist ei mindud Vabadussõtta, vaid ka eestlaste igavesest unelmast saada endale oma maa- ja metsatükk ning oma tuba-oma luba.

Anonüümne ütles ...

Riigikogulased vist mõtlevad ainult, kuidas pärast oma ametiaja lõppu saada suurte rahadega välismaale elama. Alles oli uudis, et Tiina Kangrol on Portugalis maja, täna kilkavad Delfi ja Kroonika ja Postimees, et ka Aunaste ostis Portugalis maja. Kui need lahkuvad, kes peaksid praegu Eesti tuleviku eest vastutama, siis nad ju teavad, et Eestil ei ole tulevikku...

Inno ütles ...

Vabadussõja meestele anti jah maa tasuta kätte (põllumaa+mets) ja toona tähendas see, et sa said omale maja ehitada. Enamus vanu talumaju on just siis ehitatud, mitte 19. sajandi lõpus pärisorjuse kadumisega, nagu ekslikult väidetakse. Praegu enam midagi niisama ei anta ja pereisana ei saa minagi Eestis mingit isemõtlemist harrastada, vaid pean tegutsema nagu Jüri Mõis on alati soovitanud: Go With the Flow. Kui teised lahkuvad, peab ise ka lahkuma. Pealegi on otsustajatel rohkem infot: nemad teavad paremini, mis seis on ja mis saama hakkab, kus parem on.

Anonüümne ütles ...

Eemalt vaadates paistab, et viimased 15 aastat on Eestit ja eestlasi valitsetud just sellise mentaliteediga, et ega mingit tulevikku pole ja tuleb lihtsalt voimu ja raha parast voidelda (ei pea silmas valitsejate sonavahtu, vaid reaalseid otsuseid ja tegusid). Ilvese-Ansipi ajast algas ka totaalne kodanike ajupesu (psyhholoogiline kaitse, mu eesel) ja desinformeerimine maailmas toimuva suhtes. Siiralt kahju. Ehk annab teatud lootust eestluse pysimiseks suurenevad ja tugevnevad kogukonnad arenenud ja inimsobralikes riikides.