laupäev, 10. veebruar 2018

Eesti meestel on aeg ärgata


Eestis on väga palju vanemaid naisi, eriti maapiirkondades ja seal on tavaks küsida, kus on kõik mehed. Vastus on: mehed on teises ilmas. Aus vastus on: mehed on end surnuks töötanud.

Numbrid näitavad, et eestlased on ühed suuremad töörügajad maailmas. Eestlased saavad ühelt poolt selle eest palju kiita, aga teiselt poolt tähendab see eestlaste kehva tervist. Ja kuivõrd meestel puudub võimalus seoses lapsega töölt puhkust saada, siis tähendab, see, et eesti mees on üks maailma suuremaid töörügajaid ja seetõttu üks haigemaid terves maailmas. Seda kinnitavad samuti numbrid: eesti mees elab naisest ligi 10 aastat vähem, mis on üks suuremaid erinevusi terves maailmas. Ehk siis: suurel töörügamisel on hind: meeste kehvem tervis ja lühem eluiga.

Nüüd on küsimus: kas see peabki nii olema ja nii jääma?! Võibolla oleks eesti meestel lõpuks aeg ärgata ja suure töörügamise vahelduseks oma õiguste eest ka veidi seista. Näiteks õiguse eest mitte töötada üle 50 tunni nädalas ja vähemalt 16 tundi nädalas (2,5 tundi päevas) tegeleda oma hobidega, nagu teevad seda hollandi mehed, kes on tänu sellele tervemad ja elavad kauem.

Kommentaare ei ole: