neljapäev, 15. veebruar 2018

Olukorrast maailmas: Venemaa teeb tagasi seda, mida Lääs Venemaaga 1917. aasta tegi ehk korraldab kaose


Küllap on taiplikum osa ühiskonnast juba aru saanud või saamas, et see, mida Venemaa praegu mujal maailmas, näiteks USA-s korraldab on sama, mida Lääs tegi Venemaaga sada aastat tagasi. Ehk üleüldine kaos. Sama on märgata ka Eestis, kus inimesed ei tea enam, keda või mida uskuda. Kaos on väga mõjus vahend, eriti majanduslikult ebakindlal ajal. Võib küsida, et miks alles nüüd, sada aasta hiljem? Nii nagu soomlased, on ka venelased väga pikaldase mõtlemisega, mõlemad jagavad samu soome-ugri autistlikke geene, aga kui nad oma asjadega teistele järgi jõuavad, siis ei jää sugugi alla. Autistlikud soomlased on end rebinud arengus lausa maailma tippu, mis on kahtlemata täiesti enneolematu saavutus.

Venemaa president Putin on küll öelnud, et NLiidu lagunemine oli 20. sajandi suurim geopoliitiline katastroof, aga ta jättis targu ütlemata, et veel suurem katastroof oli enne seda Venemaa lagunemine ja revolutsioon. Eesti rahvale tõi see küll oma riigi ja vabaduse, aga laiemas plaanis viis see Venemaa oma arengus mitukümmend kui mitte mitusada aastat tagasi. OK, tänu võidule teises ilmasõjas õnnestus Stalinil tõsta NLiit maailmas lühikese ajaga arengu etteotsa, aga see tuli väga paljude lihtsate inimeste elu ja tervise hinnaga. Tegelikkuses aga lakuti NLiidus veel aastakümneid Vene revolutsiooni haavu, ja seda kuni lõpuni välja. Mida head see kaos, kus üksteist leivapalukese pärast tapeti ja sooja saamiseks kunstiväärtusi ahju aeti, laienams plaanis ühiskonna jaoks kaasa ei toonud.

Aga see selleks. Nii nagu upitasid sakslased 1917. aastal Venemaal võimule oma käsilase Lenini, täpselt samamoodi upitasid venelased USA-s pukki Trumpi, kes on omamoodi parempoolne revolutsionäär ja usinalt riiki lammutab. Ideoloogia 1917. aasta Venemaal ja 2017. aasta USA-s on olnud väga sarnane: keskendumine oma riigile ja välismaalt välja tõmbumine. Mõlemad riigid olid enne seda räsitud sõdadest ja väga vastuvõtlikud kõikvõimalikule „uuele” ideoloogiale. USA jälgedes sammuvad teised lääneriigid, nagu Suurbritannia - Brexit on olemuselt samasugune kaos ja revolutsioon.

Venemaa president Putin, või õigemini seltskond, kes temaga Venemaad valitseb on väga revanšimeelne. Sellest tuli Krimmi tagasivõtmine ja võimupööre Gruusias. Putin on välja öelnud, et ta tahab kätte saada Balti riigid ja võimalik, et lisaks isegi Soome (pole ka ime, arvestades nende riikide arengutaset), mistõttu on soomlased väga närvis ja asunud oma relvastust kiirkorras uuendama.

Nii et kokkuvõtteks: see, mida Venemaa praegu teeb USA-s ja mujal maailmas pole ajaloos midagi uut. Seda on varem korduvalt tehtud ja väga ere näide on just Lenin ja revolutsioon Venemaal, mis meenutab väga praegu USA-s toimuvat.

Nüüd küsimus: mis selle vastu teha annab. Aus vastus on: ega polegi midagi teha. Revolutsioon on hakanud oma elu elama, nii nagu 1917. aastal Venemaal, nii ka 2017. aastal USA-s. Loodetavasti ei lõppe see USA-s ja mujal suuremate rahutustega ning kodusõjaga. Nii nagu Saksamaa 1917. aastal, saab Venemaa praegu sellises kaose olukorras maailmas läbi suruda oma tahtmist.

Kommentaare ei ole: