kolmapäev, 14. märts 2018

Hea uudis! Õiguskantsler hakkas juba puuetega laste mähkmete teemaga tegelema

Väljavõte ERRi veebist.

Esitasin mõni aeg tagasi puuetega laste mähkmete korralageduse asjus õiguskantsler Ülle Madisele. Täna oli väga rõõmustav ERRi veebist lugeda, et õiguskantsler on juba teemaga tegelema asunud. Siin mõned tsitaadid tema intervjuust ERRile:

Ülle Madise tõdeb: „Mul on viimasest nädalast laual täiesti paradoksaalsed, kafkalikud juhtumid /.../ Või kolmas asi, kui väga raske puudega lapse emale tahetakse öelda, et ta ei saa lapsele täiendavaid mähkmeid ja selleks on kirjutatud mitu lehekülge tehnokraatlikku sõnavahtu. Selmet öelda kahe lausega, et ei saa, sest arst ei ole kirjutatud ühte lahtrisse ühte sõna... /.../ Tegelikult tolles samas mähkmeloos ei ole vaja kirju vahetada, vaid kui on näha, et selle diagnoosiga laps peaks need abivahendid saama, siis tuleb asi võimalikult ruttu korda ajada, mitte korraldada haldusaktide pillerkaari. Sellistest väikestest segastest asjadest muutubki riik inimestele mittearusaadavaks.”

Absoluutselt, kirjutan kahe käega alla. Laps vajab mähkmeid TÄNA, mitte homme ega pärast vaide esitamise tähtaega.

Ühtlasi räägib Ülle Madise Postimehe arvamusloos, et ametnikke on liiga palju ja nad ajavad inimestele rahva raha eest udu. Jälle absoluutselt nõus. Näiteks see Liivi Evartson, kes ei saanud oma ametipalga eest isegi nii palju teha, et minuga ühendust võtta ja mind enne eitava vastuse teelepanemist lihtsas inimlikus eesti keeles informeerida, milliseid dokumente mul veel esitada oleks vaja, peaks sotsiaalkindlustusametist kiiremas korras kinga saama. Sellise inimese koht ei ole riigiametis. Nii et klassivend Egon Veermäe, sotsiaalkindlustusameti peadirektor, tegutse!