laupäev, 14. aprill 2018

Eesti sai tünga: edukust ei mõõdetagi pelgalt kasvu järgi


Maailma edukaimad riigid, kus on tagatud kasvu jõudmine kõigi elanikeni.

Eestis on mitu aastakümmet korratud justkui mantrat, et kõige tähtsam on kasv. Ja et mida kiirem kasv, seda edukam on Eesti. Nüüd aga selgub, et eestlased on haukunud vale puu all. Maailmas peetakse edukamaks hoopis neid riike, mis lihtsalt ei kasva, vaid kus kasv on jõudnud võimalikult laia ringi inimesteni. Ja selles kategoorias on edukamad väikeriigid Norra, Island ja Luksemburg.

Miks on väikeriigid edukad? Sest seal on lihtne tagada kasvu jaotumine võimalikult ühtlaselt. Väikeriik on nagu üks pere. Eesti on aga oma väiksuse juures võtnud eeskuju maailma suurimatest riikidest Hiinast ja USA-st, mis on küll kasvanud väga kiiresti, aga kus kasv on jaotunud väga ebaühtlaselt. Seal on väga rikkaid ja väga vaeseid, nii nagu ka Eestis. Sama lugu on ka Venemaal. Majanduslikus mõttes on Eesti nagu väike Venemaa: on oma oligarhid, keda tuuakse teistele eeskujuks, ja on kerjused-luuserid, keda mõnitatakse. Seda olukorras, kus riik on nagu väike pere.

Seega võib laiemas plaanis öelda, et Eesti on saanud tünga. Maailmas pole enam tähtis lihtsalt kasv, vaid see, kuidas see jaotub. Siin on mõtlemisainet kõikidele Eesti poliitikutele.

Island näiteks oli kümme aastat tagasi majanduskriisi ajal hullemas seisus kui Eesti, nüüd on aga Island tõusnud üheks maailma juhtivaks riigiks. Kõigest kümne aastaga. Eesti on aga vajunud majanduslikult sügavasse auku. Põhjuseks seesama ebaühtlane kasv, kus suur osa elanikest ei mõtle mitte arengu peale, vaid sellele, kuidas endale ja perele süüa saada. Sellist luksust, kus üks osa ühiskonnast on arengust kõrvale jäetud, saavad endale aga lubada vaid väga suured riigid.

Maailma majandusfoorum toob välja ka kõige hullemas olukorras riigid ja seal on Leedu ja Läti esirinnas. Eestit küll nimekirjas pole, aga Leedu ja Läti on oma arengus just Eestist eeskuju võtnud. Nüüd, nagu tuleb välja, on Eesti juhtinud oma lõunanaabrid rappa. Leedu ja Läti on ka riigid, kust viimastel aastatel on kõige rohkem inimesi välja rännanud. Seda mitte mugavusest, vaid olude sunnil, sest muidu surdaks lihtsalt nälga.


1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Eestis pole selles edetabelis ainult sellepärast, et soome tööturu lähedus hoiab ka tavalistel eestlastel naha toore.