esmaspäev, 9. aprill 2018

Soomlased leidsid põhjuse, miks sünnib vähe lapsi: meeste madal haridus ja kehv sissetulek

Madal sündimus on seotud noorte meeste olukorraga, väljavõte eestinen.fi veebist.

Nii Soomes kui Eestis kukub sündide arv kivina ning seetõttu otsitakse madala sündimuse põhjuseid. Seni on arvatud, et see on seotud naistega - et naised on laisad, mugavad ja ei taha sünnitada. Selline jutt on ajanud noored naised hoopis vihale. Nüüd, nagu Soomes on välja tulnud, sõltub sündide arv hoopis meestest. Sündide arv on langenud käsikäes noorte meeste hõivatusega. Meeste haridus ja hõivatus ning sissetulek on olnud viimastel aastatel kiires languses. Paljud noored mehed lülituvad välja eas, kui peaks hakkama peret looma. Naised ja mehed elavad eri maailmades, naised käivad ülikoolis, mehed teevad midagi muud, ja nad isegi ei kohtu.

Kas see pole madala sündimuse peamine põhjus ka Eestis - see polegi seotud naistega, vaid hoopis meestega. Seetõttu pole eriti abi olnud emapalgast, lapsetoetustest ja vanemapuhkustest - tegeldud on vale asjaga.

Soomes kaalutakse nüüd keskhariduse kohustuslikuks muutmist kõigi jaoks, et mehi järgi aidata. Kas see midagi enam aitab, seda keegi ei tea. Eestis on olukord meeste haridusega veel hullem kui Soomes. Ja mis peamine, meestega pole üldse tegeldud - mehi on kõik see aeg muudkui kotitud. Ent just mehed nagu välja tuleb, on sündmuse puhul peamine võti. Tegeleda tuleb noorte meestega.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

kohustuslik keskharidus tähendab praktikas lihtsalt seda, et ka viimased lollpead tuleb kuidagi koolist läbi vedada (ja selleks maksumaksja raha kulutada), kuid tulem sellest ei muutu.
järelikult pole see lahendus.